Etusivu
Kirjoituskilpailu 2019
- Arvostelulautakunta
- Kilpailuohjeet
- Palkinnot
- Tehtävät
Kilpailun tulokset 2018
Kirjoituspankki
Linkit
Mikko Pohtola
 

Suomalainen kirjoituskilpailu 2019

Suojelijan tervehdys kahdennentoista
Suomalaisen kirjoituskilpailun kirjoittajille

 Hyvä lukiolainen,

"Minun Eurooppani" on haastava teema. On ilo toimia Suomalaisen kirjoituskilpailun suojelijana juuri EU-puheenjohtajuutemme aikana.
Kansainvälisyys muodostuu erilaisuudesta. Sama koskee myös eurooppalaisuutta. Ranskalainen katukahvila, slovenialainen vuorenrinne, katolilainen rukous tai suomalainen saunavasta ovat kaikki Eurooppaa. Eroja on helppo keskuudestamme löytää. Ne luovat juuri sitä erilaisuutta, joka antaa virikkeitä.

Eurooppalaisia yhdistää kuitenkin useampi asia kuin erottaa. Antiikin Kreikan ja Rooman vaikutus näkyy kaikessa - on sitten kyse demokratiasta tai Julius Caesarin nimeä kantavasta heinäkuusta. Kristinuskon ja valistuksen filosofian kautta olemme tulleet industrialismiin ja jälkiteolliseen aikaan kaikkine niine vapauksineen ja uhkineen, jotka leimaavat aikaamme. Merkittävä osa maailman kehitystä ohjanneista ismeistä syntyi Euroopassa. Myös molemmat maailmansodat.

 

Euroopan rooli maailmassa on väestösuhteiden ja talouden muutosten kautta kasautumassa. Yhdessä olemme keskeinen toimija esim. ilmastonmuutoksen torjunnassa - erikseen suurinkaan eurooppalainen valtio ei väestöltään kata kuin reilut sadasosan maapallon väestöstä.

 

Ja lopuksi tärkeä havainto. Eurooppa ei ole vain EU.

 

Antoisaa pohdiskelua!

 

Matti Vanhanen

Puhemies