Etusivu
Kirjoituskilpailu 2014
- Arvostelulautakunta
- Kilpailuohjeet
- Palkinnot
- Tehtävät
Kilpailun tulokset 2013
Kirjoituspankki
Linkit
Mikko Pohtola
Vuoden Journalistipalkinto

Suomalainen kirjoituskilpailu 2014

Tehtävät

1. Suomessa ja koko maailmassa on meneillään monenlaisia muutosprosesseja, joita perustellaan sillä, että tulevaisuudessa jokin asia on toisin tai sen haluttaisiin olevan toisin. Käytä hyväksesi valtioneuvoston vuoteen 2030 ulottuvaa tulevaisuusselontekoa ja kirjoita tulevaisuudesta. Otsikoi itse tai valitse seuraavista otsikoista: Voiko tulevaisuutta ennustaa? Millainen on tulevaisuuden Suomi? Millainen on tulevaisuuden maailma?

2. Mitä tulevaisuuden koulussa tulisi opettaa ja miten? Tarvitaanko kouluja ja opettajia? Otsikoi itse tai valitse seuraavista otsikoista: Yleissivistys 2.0,  Wikipedia opettaa?

3. Robotiikan kehitys on viime vuosina yllättänyt monet: robotit esimerkiksi lajittelevat vaarallisia jätteitä ja auttavat vanhuksia muistamaan päiväjumpan liikkeet tehokkaasti. Kirjoita robotiikan mahdollisuuksista ja uhkakuvista. Otsikoi itse.

4. Millaisena näet oman tulevaisuutesi ja mahdollisen lapsesi tulevaisuuden? Kirjoita otsikolla Kirje syntymättömälle lapselleni.

5. Suomella on ollut hyvä maine kansainvälisten kriisien rauhanneuvotteluissa. Miten Suomi voisi tulevaisuudessa olla mukana kriisityössä maailmalla? Miten itse voisit olla mukana kriisien ehkäisemisessä? Otsikoi itse.

6. Valitse jokin ilmiö, esine tai asia, jonka tulevaisuutta pohdit esseessäsi. Täydennä otsikko valitsemallasi sanalla: Onko x:llä tulevaisuutta?

7. Suomalainen tv-viihde onnistuu keräämään edelleen hyvin laajan katsojajoukon ruutujen ääreen. Kirjoita suomalaisen tv-viihteen tulevaisuudesta. Voit myös keskittyä johonkin tv-viihteen lajiin, esimerkiksi tosi-tv:hen tai kilpailuihin. Otsikkoesimerkki: Putous - suomalaisen tv-viihteen tulevaisuus?

8. Miten kirjallisuus ja elokuvat käsittelevät tulevaisuuteen liittyviä aiheita? Valitse esseesi aineistoksi yksi teos tai vertaile kahta tai useampaa tulevaisuudesta kertovaa romaania tai elokuvaa. Otsikoi itse.

Kirjailijaehdotuksia: Emmi Itäranta, Johanna Sinisalo, Leena Krohn, Margaret Atwood, Cormac McCarthy,Aldous Huxley, George Orwell, Ray Bradbury, Antti Tuomainen, Maarit Verronen
Elokuvaehdotuksia: Stalker, Matrix, Nälkäpeli, Tähtien sota, Terminator, Iron Sky, Avaruusseikkailu 2001

9. Ilmastonmuutos muuttaa Suomenkin luontoa. Miten tämä muuttaa suomalaista arkielämää, työtä tai esimerkiksi lomanviettotapoja? Voit kirjoittaa esseen, pakinan tai esimerkiksi reportaasin. Otsikoi itse.