Etusivu
Kirjoituskilpailu 2011
- Arvostelulautakunta
- Kilpailuohjeet
- Palkinnot
- Tehtävät

Kilpailun tulokset 2011
- 2011 voittajat

Kirjoituspankki
Linkit
Mikko Pohtola
Vuoden Journalistipalkinto

Suomalainen Kirjoituskilpailu 2011 voittajat

Vuoden 2011 Suomalaisen kirjoituskilpailun voittajat

1. sija Silja Sormunen Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu
”Totuuden rajoilla” on minuutta ja identiteettiä syvällisesti tarkasteleva kirjoitus. Hivenen koukeroinen filosofointi viljelee tasokkaita kirjallisia sitaatteja, mutta ajatus pysyy hallinnassa ja kirjoittajan uskottavan kokemuksen tuntumassa. Esseistinen tyyli on kirkasta, käsittely taidokasta ja monitasoista.
2. sija Petteri Virtanen Vääksyn yhteiskoulun lukio
”Sinä piirsit minuun elämän viivan” on kaunis ja tunteellinen kuvaus kirjoittajan ja ukin välisestä suhteesta, joka avaa näkymiä isoihin peruskysymyksiin, kiintymykseen, kanssaihmisten kunnioitukseen ja ihmiselämän katoavaisuuteen. Omakohtainen tunnustus kirvoittaa esiin meidän aikanamme valitettavan harvinaisia positiivisia elämäntuntoja.
3. sija Erika Perttunen Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu
”Hävytön taiteilija” on raikas, kursailematon, sujuvalla journalistisella tyylillä kirjoitettu taidekatsaus Mimosa Palen muutama vuosi sitten huomiota herättäneeseen teokseen, joka nimitettiin Vuoden esteettiseksi teoksi. Notkea kirjoitus valottaa hyvin sekä taiteen yleisiä arvotuksia että kirjoittajan subjektiivisia mieltymyksiä.

Kunniamaininnat

Lisäksi arvostelulautakunta päätti antaa neljä kunniamainintaa:

Sirkku Kouki Joensuun normaalikoulun lukio
”Minuus on hetkiä”on vilpitön kuvaus minuuden avoimesta kysymyksestä, perimmäisten asioiden ratkaisemattomuudesta. Pohdinnassa on kypsyvää viisautta, ja se on kirjoitettu ilahduttavan hyvällä kielellä. Loppunousu, isoäidin muisto, aitoon itseluottamukseen kannustava, lisää kirjoituksen arvoa.
Erik Immonen Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu
”Hyvät Isä ja Äiti” on kirjeen muotoon sisällytetty kuvaus erään Albinin kokemuksista Finlaysonin kehruu- ja kudontatehtaassa, Plevnan salissa. Erinomaisesti tutkittu dokumenttipohja antaa elävyyttä teollisen historiamme alkuvaiheelle. Kirjoittajan taito näkyy novellistisessa loppuyllätyksessä, kirjoittajan muuttopäätöksessä Amerikkaan, mikä heittää uuden valon edellä kerrottuun.
Eeva-Leena Perttula Etelä-Tapiolan lukio
”Minun maabrändini”on tyylikkään kriittinen, taidokkaan ironian sävyttämä tarkastelu maabrändityöryhmän suosituksista suhteessa kirjoittajan omiin itsenäisiin arvioihin. Tavanomaisen pääkirjoitustason ylittävä analyysi vakuuttaa ja virkistää ja päätyy terveeseen talkoohenkeä tähdentävään manifestiin.
Ville Huovinen Etelä-Tapiolan lukio
”Pelloilta punttisaleille”on urheiluelämän muutoksia reippaasti kolisteleva debatinomainen teksti, jossa näkyy hyvä asiantuntemus ja omakohtainen päättelykyky. Vastavirtaan kulkien kirjoittaja suosittelee suunnitelmallisen seuravalmennuksen sijaan vapaiden pihapelien ja spontaanin sosiaalisuuden merkitystä oikean urheiluhengen kohottajina.