Etusivu
Kirjoituskilpailu 2012
- Arvostelulautakunta
- Kilpailuohjeet
- Palkinnot
- Tehtävät

Kilpailun tulokset 2012
- 2012 voittajat

Kirjoituspankki
Linkit
Mikko Pohtola
Vuoden Journalistipalkinto

Suomalainen Kirjoituskilpailu 2012 voittajat

Vuoden 2012 Suomalaisen kirjoituskilpailun voittajat

1. sija Sini Ekroos 
Lahden Yhteiskoulun lukio

Arvokas elämäni

Vilpitön, omakohtainen pohdinta elämän päämääristä. Oma tahto ja erilaisten valintojen mahdollisuus tulevat raikkaasti ja teeskentelemättömästi esiin. Kirjoitus antaa uskottavan todistuksen suomalaisesta todellisuudesta, johon nuoren naisen maanpuolustustahtokin luontevasti asettuu.

2. sija Sanna Takalampi
Nurmon lukio

Huone numero kolmetoista

Tehtävän anto, jossa pyydettiin kirjoittamaan vanhuksen asemasta terveyskeskuksen vuodeosastolla, tuotti ilahduttavan runsaan ja tasokkaan sadon. Sarjan parhaaksi arvioitiin tämä vanhuksen ajatuksia eläytyvästi kuvaava, novellin keinoin toteutettu teksti, joka sisälsi myös suorasukaisen syytöksen omaisten välinpitämättömyyttä kohtaan.

3. sija Erik Immonen
Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu

Mistä minun arvoni ovat peräisin

Laajaa lukeneisuutta osoittava, syvällinen, kansainvälisyyteen suuntautuva,
eurooppalaisia arvoja ja traditiota korostava essee. Vastakkain asettuvat uskonnollinen perintö ja ihmisen erehtyvyys, jatkuva etsintä. Hienoa tekstiä raskauttavat jonkin verran ylivirittynyt oppineisuus, tiheät sitaatit ja monin merkityksin lastatut lauserakenteet.

Kunniamaininnat

Lisäksi arvostelulautakunta päätti antaa kolme kunniamainintaa:

Valter Uotila
Lohjan yhteiskoulun lukio

Vihan ja katkeruuden kukat

Kirjallisuuslähtöinen tarkastelu, joka perustuu Antti Nylénin esseekokoelmaan. Aiheina vaihtelevat vegetarismi, sukupuoli ja syöminen, viha, illuusiot ja muutoksen mahdollisuus.Tyylikäs teksti ottaa reippaasti kantaa, eikä sen osin ristiriitaisiin johtopäätöksiin tarvitse yhtyä, mutta sen subjektiivinen poleemisuus virkistää verraten varovaisessa kilpaseurassa.

Veera Nissi
Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu

Mummun tyttö

Uskonnollinen tilitys ja irtautumisen hienovarainen kuvaus. Sukupolvien väliset erot ja perityt arviot sekoittuvat ymmärtäväiseen, myös kapinoivaa tarkasteluun. Kolmen naisen näkökulmat ja kokemukset, aikatasojen vaihtelut tuovat elävyyttä, konkretiaa ja tuoretta oivallusta tähän kliseitä välttävään kirjoitukseen.

Elisa Kössi Lahden yhteiskoulun lukio

Rakas taakka

Toinen palkituksi arvioitu kirjoitus vanhuksesta terveyskeskuksessa, draamallisesti rakentuva teksti: eläytyminen vahvuutena tässäkin, samoin hyvä roolitus ja vaihtuvat eri-ikäiset naisnäkökulmat. Rohkea ja persoonallinen rakenne voittaisi enemmänkin, jos eri henkilöiden ajatuspuheet eroaisivat tyyliltään selvemmin toisistaan.