Etusivu
Kirjoituskilpailu 2013
- Arvostelulautakunta
- Kilpailuohjeet
- Palkinnot
- Tehtävät

Kilpailun tulokset 2013
- 2013 voittajat

Kirjoituspankki
Linkit
Mikko Pohtola
Vuoden Journalistipalkinto

Suomalainen kirjoituskilpailu 2013 voittajat

Vuoden 2013 Suomalaisen kirjoituskilpailun voittajat

1.       sija Ada HannimäkiLahden
yhteiskoulun
lukio  

 

Tonkkaviiniä Turmiolan Tommille

Kirjoitus osoittaa, että alkoholiongelmasta ja raittiuden tavoitteesta voi argumentoida raikkaasti ja ennakkoluulottomasti. Asiantuntemus ongelman yleisistä ulottuvuuksista sekä omakohtainen näkemys yhdistyvät luontevasti. Kirjoittaja tuo kiivailematta ja tyrkyttelemättä esiin oman täyttä raittiutta puolustavan vakaumuksensa osoittaen myös asenteen aiheuttamat sosiaaliset rajoitteet. Historiallisesti rasittunut ”raittiuskilpakirjoitus” paljastuukin yllättävän uudistumiskykyiseksi.

 

2.      
sija
    Eetu Huhta 
Joensuun
normaalikoulun
lukio

Äänestä päätellen – vallasta pitäen

Ei ole syytä huolestua suomalaisesta kansanvallasta, jos edes enemmistö nuorista ajattelee niin selkeästi kuin tämän kirjoittaja. Teksti on ikään kuin valmista pääkirjoitustyyliä, asiat ilmaistaan niin kuin ne tuleekin ilmaista, mutta kirjoittajan vilpitöntä sanottavaa ei silti ole aihetta epäillä. Demokratian ja rahanvallan, median ja kansalaiskeskustelun suhteet kirjoittaja analysoi jäntevästi ja vastaansanomattomasti. Raati ennustaa, että kirjoittaja ponnahtaa pian nuorten poliitikkojen harkintakykyiseen eturiviin.

 

3.
sija
   Antti Rönkä
   Lahden
yhteiskoulun
lukio   

 

Kieli, kulttuuri ja globalisaatio

Kilpailun kärkeen sijoittui kaksi varsin tasavahvaa kirjoitusta, joissa pohditaan suomen kielen asemaa globalisoituvassa maailmassa englannin kielen vallatessa yhä enemmän alaa suuryrityksissä ja yliopistoissa, pian kaikessa kommunikaatiossa. Tukeutuen Lauri Viidan viisaisiin mietelmiin kirjoittaja valaa uskoa suomen kieleen elinvoimaan. Lisäksi hän puolustaa yleensä hyvää luku- ja kirjoitustaitoa sekä huoliteltua kielenkäyttöä, jota hän ainakin internetissä on havainnut valitettavan vähän. Vahvalla omalla kielellä täytyy olla juurensa koko yhteiskunnassa, kirjoittaja tiivistää.

 

Kunniamaininnat

Lisäksi arvostelulautakunta päätti antaa kolme kunniamainintaa:

   Ali Salloum
 


SYK

Istun edessä nuija kädessä

Toinen kärkisarjaan nouseva nuorisopoliitikko, koulunsa oppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja, tarkkailee vaikutusmahdollisuuksiaan, jotka johtavatkin hänet pian paikkakuntansa nuorisovaltuustoon ja vaalipaneeleihin. Kokoustekniikan harjoittelu on täydessä käynnissä, samoin puhetekniikan hallinta osoittautuu tärkeäksi. Ei epäilystä, tässä on toinen tulevaisuuden Heinäluoma.

 

 Iida Mähönen

   

 
Siilinjärven
lukio

Karhun kansaa vai papin poikia?

Paula Havasten romaanin Kymmenen onnen Anna pohjalta lähtevä kirjoitus kasvaa rikkaaksi tarkasteluksi vanhojen kansanuskomusten ja uuden kristinuskon suhteista keskiajan murroksessa. Tyylillisesti ansiokas kirjoitus ei aivan vastannut annettua aihetta ja irtautuu liiaksi omille teilleen, mutta kirjoittajan innoitus lupaa jatkossa yhä syventyneempää kirjallisuuden ja historian esseistiikkaa.

 

 Yvonne KingRessun
lukio

Muuttuva kieli muuttuvassa maailmassa

Kirjoitus, joka hävisi kolmannen palkinnon saajalle voisi sanoa vain kielen mitalla. Samasta aiheesta, suomen kielen muuttuvasta asemasta englannin kielen ekspansiossa, tuntuvat älyllisesti valppaat nuoret kantavan perusteltua huolta. Hieman pessimistinen näkemys pienen kielen häviöstä valaa lohtua kuitenkin suomen kielen ainutlaatuisuudesta. Sen heikkeneminen olisi korvaamaton tappio, kirjoittaja toteaa ja kysyy: Olisiko siis löydettävä uusiutuva suomi?