Etusivu
Kirjoituskilpailu 2015
- Arvostelulautakunta
- Kilpailuohjeet
- Palkinnot
- Tehtävät
Kilpailun tulokset 2014
Kirjoituspankki
Linkit
Mikko Pohtola
Vuoden Journalistipalkinto

Kilpailun tulokset 2015

Perinteet luovat uskoa tulevaisuuteen

Kahdeksannen Suomalaisen kirjoituskilpailun teemana oli " Kohtaaminen" ja se kartoitti monipuolisesti maamme lukiolaisten näkemyksiä, odotuksia ja pelkoja maamme tilanteesta ja nähtävissä olevasta tulevaisuudesta. Kilpailuun osallistui ennätykselliset 1627 opiskelijaa eri puolilta Suomea eli osanotto lähes nelinkertaistui edelliseen vuoteen verrattuna. Suuri kirjoittajamäärä osoittaa nuorisomme olevan kiinnostuneita maamme historiasta ja omista juuristaan. Kilpailun suojelija, eduskunnan puhemies Maria Lohela jakoi palkinnot parhaille kirjoittajille Kalevalan päivän aattona 26.2.2016.

Helsingin Suomalainen Klubi on jo kahdeksana vuotena järjestänyt suomalaisen kirjoituskilpailun, jolla halutaan lehdistöneuvos Mikko Pohtolan toivomuksen mukaan tarjota nuorille mahdollisuus harjoittaa ja kehittää äidinkielen taitoaan. Klubi haluaa näin työskennellä sen eteen, että suomalaisilla olisi tulevaisuudessakin mahdollisuus käyttää omaa äidinkieltään opiskelussa, työelämässä ja tieteen kielenä. Suomalaisen kirjoituskilpailun arvostelussa painotetaankin hyvän, monipuolisen ja vivahteikkaan suomen kielen käyttöä ja se on alusta alkaen suunnannut katseet tulevaisuuteen saattamalla uusien opetussuunnitelmien mukaisesti yhteen kaksi koulun aineryhmää äidinkielen ja historian.

Suomalainen kirjoituskilpailu on vakiinnuttanut asemansa lukiolaisten tärkeänä vuosittaisena tapahtumana. Tähän on suuresti vaikuttanut se, että Suomalainen klubi sai yhteistyökumppaneikseen Opetushallituksen, Äidinkielenopettajain liiton sekä Historian ja yhteiskuntaopin opettajain liiton, joilta on saatu erinomaista asiantuntija-apua kirjoitustehtävien määrittämisessä ja kirjoitusten arvostelussa. Suomen Kuvalehti ja kustannusosakeyhtiö OTAVA ovat tukeneet kilpailua arvokkaiden lehti- ja kirjapalkintojen muodossa.

Kahdeksannessa Suomalaisessa kirjoituskilpailussa kirjoittaja pääsi pohtimaan muun muassa miten toisen ihmisen kohtaaminen on muuttanut hänen maailmankuvaansa tai ajatteluansa, kenet menneisyyden henkilön kirjoittaja tahtoisi kohdata ja miksi, miten tämän päivän nuori kokee yhdessäolon perheen, suvun ja ystäväpiirin kanssa ja mikä on sukukokouksen merkitys tänä päivänä sekä mitä vanha esine merkitsee ja kertoo kirjoittajalle.

Opettajat saivat lähettää loppuarvosteluun luokkansa kolme parhaaksi arvioitua kirjoitusta. Lopputarkasteluun saatiin näin 159 kirjoitusta 63 koulusta eri puolilta Suomea.

Kilpailun tasoa voidaan pitää jälleen hyvänä. Uskonkin, että tässäkin Suomalaisessa kirjoituskilpailussa palkittuja nuoria tullaan lähivuosikymmeninä näkemään julkisuudessa kirjallisina tai yhteiskunnallisina vaikuttajina. Näin kilpailun isän, klubin edesmenneen kunniapuheenjohtajan Mikko Pohtolan, henkisessä testamentissaan ilmaisema toive tulee erinomaisesti täyttymään.

Pekka Rapila
Kilpailun johtaja

Palkitsemistilaisuus Kalevalan päivän aattona

Kilpailun suojelija, eduskunnan puhemies Maria Lohela jakoi Kalevalan päivän aattona palkinnot

Arvosteluraati, jonka puheenjohtajana toimi FT, kirjailija Panu Rajala, jakoi palkinnot seuraavasti:

 

I   Helmi Korhonen                       Etelä-Tapiolan lukio

Vanhan esineen tarina                            Lue aine

Kirjoittajan yhteys omaan isoisään syntyy tämän vanhan Olivetti-kirjoituskoneen välityksellä. Koneen näppäimet, joilla ukki kirjoitti runoja, vievät kirjoittajan aikaan entiseen, jolloin henkilökohtainen kosketus ihmisten välillä oli vielä arvo sinänsä. Oikea kirje lähetti personallisemman viestin kuin aikamme stereotyyppiset hymiöt. Elävästi etenevä tarina on lämmin tunnustus kadonneen sukupolven sanomalle, joka nykynuorelle välittyy turvallisena kuin ”lapsuudesta tutun vaaleansinisen kirjoituskoneen hiljainen naputus”.

 

 II   Heini Hermunen                      Vaskivuoren lukio:

Vanhuuden kohtaaminen saa katsomaan ihmisen sisintä       Lue aine

Nuoren ensimmäiset työpäivät palvelutalossa avaavat hänelle uuden maailman. Hänen on opittava kohtaamaan vanhoja ihmisiä, mihin hän ei tunne olevansa hyvin valmistautunut. Siekailematta hän kuvailee vaikutelmiaan, kunnes muuan pyörätuoliin köytetty asukki, Esteri, saa hänet oivaltamaan jotakin ihmisen jatkuvasta luomisen tarpeesta. Nainen on onnellinen, kun saa taas maalata. Palvelutalossa viettämänsä ajan jälkeen kirjoittaja tuntee irtautuneensa tavanomaisesta nuoren ihmisen elämästään. Koskettava kirjoitus näyttää, että 70 vuoden ikäero ei merkitsekään ylittämätöntä kuilua ihmisten välillä.

 

 III   Pauli Kettunen                 ,       Ressun lukio:  

Minäkö väärässä?                                      Lue aine

Pohtiessaan oikeassa olemisen historiaa kirjoittaja liikkuu aikavälillä, joka ulottuu Platonista Sigmund Freudiin ja Mikael Agricolan syntymävuodesta pääministeri Juha Sipilän tv-puheeseen ja ministeri Alexander Stubbin virheelliseen lausahdukseen eduskunnassa. Poleemisesti kirjoitettu essee syyttelee suomalaisia uskalluksen puutteesta: mieluummin olemme sisukkaasti väärässä kuin tunnustamme erehdyksemme. Otollinen otsikko ei kuitenkaan houkuttanut kirjoittajaa kuten ei muitakaan aiheen valinneita sen omakohtaiseen tarkasteluun, itseironiasta puhumattakaan.

   

Kunniamaininnat:

 Leo Taanila                                    Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu

Tikapuut taivaaseen                                    Lue aine

Leevi and the Leavings -yhtyeen keulakuva Gösta Sundqvist on tämän henkilökuvan kohteena. Omaperäinen, julkisuutta kaihtanut ja epäsovinnaisia aiheita lauluissaan käsitellyt taiteilija on ollut kirjoittajan seurannassa ala-asteelta alkaen; näin rakentuu asiantunteva, arvostava, pitkälti koruton musiikillinen muotokuva. Erityisesti Sundqvistin intohimoinen suhde jalkapalloon tuo kirjoitukseen lisäväriä. Varhain kuollut lauluntekijä kohoaa lopulta kirjoittajan silmissä jopa renessanssin aikaisen uomo universalen mittoihin.  

 

 Henri Kaarakainen                          Etelä-Tapiolan lukio:

Vanhan esineen tarina                               Lue aine

Mökin unohtunut vieraskirja avaa kirjoittajalle muistoja, ihmisiä, mennyttä aikaa. Miltei elollistuva, kauniisti kansista koverrettu ja nahkaremmeillä sinetöitävä kirja kertoo vieraanvaraisuudesta ja kulttuurisesta ketjusta, jonka yhtenä lenkkinä kirjoittaja itsekin tahtoo sille avautua. Eikä kirjan tarina ole päättynyt: kun Lammille on avattu uusi turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus, herää kysymys, ilmestyisikö kirjan sivuille jonain päivänä vaikkapa arabiankielistä tekstiä.

 

 Olli Vahtola,                                     Sibelius lukio:

Sananvapaus – vain suuri vankila?              Lue aine

Ajankohtaisia teemoja ja ilmiöitä käsittelevä kirjoitus sananvapauden monisäikeisistä ongelmista – uskonnon merkitystä, satiiria, maahanmuuttoa, sosiaalista mediaa ja yksilön oikeusturvaa unohtamatta. Kirjoituksessa ilmenevät kilpailussa muutenkin tunnusomaisina havaitut piirteet: kypsästi ja hallitusti ilmaistut ajatukset tuntuvat tutuilta median ajankohtaislähetyksistä tai sanomalehtien pääkirjoituksista. Kirjoittaja tavoittaa sananvapauden ulottuvuuksia viileän kriittisesti ja jäntevästi, rohkenematta kuitenkaan leiskauttaa kovin itsenäisiin kannanottoihin.