Etusivu
Kirjoituskilpailu 2009
- Arvostelulautakunta
- Kilpailuohjeet
- Palkinnot
- Tehtävät

Kilpailun tulokset 2008
- 2008 voittajat

Kirjoituspankki
Linkit
Mikko Pohtola
Vuoden Journalistipalkinto

Kilpailun tulokset 2008

suojelija, tuomarit ja voittajat

Suomalainen kirjoituskilpailu osoitti:

Suomalaisnuoret osaavat kirjoittaa

Lehdistöneuvos Mikko Pohtolan testamenttiin pohjautuva kirjoituskilpailu toteutettiin kuluvana talvena ensimmäisen kerran Suomalaisen Klubin, Opetushallituksen, Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liiton ja Äidinkielen opettajain liiton kanssa yhteistyössä. Jatkuvaksi perinteeksi suunnitellun kilpailun nimeksi valittiin Suomalainen kirjoituskilpailu. Nimi kuvaa hyvin sekä kilpailun valtakunnallisuutta että sen luonnetta oman kielen ja sen taitavan käytön arvostuksen tukijana.

Suomen sodan päättymisen 200-vuotismerkkivuoden vietto ohjasi valitsemaan kilpailutehtävät teemavuoden aiheiden piiristä. Tehtävien haluttiin tarjoavan mahdollisuuden ei vain historiantuntemuksen osoittamiseen vaan myös kyseisen historian vaiheen eläytyvään tai pohtivaan tarkasteluun. Niinpä mm. voittajatekstin kirjoittaja valitsi esseensä aiheeksi kysymyksen, millaisessa Suomessa eläisimme, jos Suomi olisi vuoden 1809 jälkeenkin jäänyt Ruotsin osaksi. Kyseinen vuosi on myös vaikuttanut vahvasti kansallisen identiteetin muotoutumiseen, joten yhdeksi aiheeksi kansainvälistyville nykynuorille tarjottiin kansallisen identiteetin pohdinta. Myös sankaruuden olemusta kotimaisen kirjallisuuden, esimerkiksi Runebergin ja Linnan, pohjalta oli mahdollisuus tutkailla.

26 lukion opettajat lähettivät kilpailuun valitsemansa 48 kirjoitusta. Järjestäjiä yllätti hieman suosion jakautuminen eri tehtävien kesken. Eniten innosti tehtävä, jossa piti eläytyä Sara Wacklinin1800-luvulta peräytyvän romaanikatkelman kuvaamaan tilanteeseen vuodelta 1809, kun voittoisat venäläiset järjestävät Oulussa hienot tanssiaiset. Niihin kutsutaan vain paikallisia naisia. Ehkä tehtävän suosio osoittaa, miten kiinnostavana historia alkaa elää, kun sitä pääsee tarkastelemaan konkreettiseen tilanteeseen ja yksittäisten ihmisten tuntoihin eläytyen.

Arvosteluraati koostui järjestävien tahojen edustajista. Lisäksi Suomen Kuvalehden edustajana oli toimittaja Risto Lindstedt. Raati sai esikarsinnan jälkeen luettavakseen 16 työtä, joista valittiin kolme palkittavaa ja kolme kunniamaininnan ansaitsevaa työtä.

Palkintojenjakotilaisuus pidettiin Suomalaisella Klubilla Kalevalan ja suomalaisen kulttuurin päivän viikolla. Tervehdyksensä tilaisuuteen toi ja palkinnot jakoi eduskunnan puhemies Sauli Niinistö. Klubin puheenjohtaja Johannes Koroma esitti samoin tervehdyksensä, ja arvosteluraadin puheenjohtaja Tuomo Tuomi loi katsauksen kilpailun tasoon ja aihevalintoihin. Kilpailun voittaja, abiturientti Santeri Lampi Töölön yhteiskoulusta välitti tilaisuuden osallistujille voittajan ajatuksia valitsemastaan aiheesta ja kilpailusta. Yhteistyökumppanien puheenvuoron piti Suomen Kuvalehden päätoimittaja Tapani Ruokanen.